Jag har Endometrios.

( Vill varna känsliga läsare texten kan väcka obehag om du har t.ex sjukusskräck, rädd för 🩸 etc.)


Eller rättare sagt det verkar luta åt det hållet efter de sjukhusbesök som jag har haft hittills m.m


Läkare som undrade , lite lätt kollat på mig - Vad gör jag där ? Vad gör jag på ett sjukhus när jag inte sett sjuk och är relativt någorlunda, ganska frisk förövrigt enligt de prover jag tog visade vara ganska okej i det stora överlaget.


Så om det knappt ens syns överhuvudtaget varken i prover eller rönken etc ? Varför har jag ont ?Varför går jag med en kronisk magsmärta som finns där som ett tunnt täcke eller som en sjal i som ligger där "bakgrunden" och påminner ( och ibland tjocknar den metaforiska "täcket" eller "sjalen" till ett tjockare täcke ). Det är oftast då jag har extra ont) ?Varför kan jag få så extrema menstrationsmärtor, i värsta fall med en smärta som förhandlingsförlamar mig och jag kan knappt ens ta mig ut ifrån badrummet? Varför blöder jag ibland igenom mensskydden så det nästan ser ut som någon har blivit misshandlad eller som ett krimfall ägt rum med tanke på all blodmängd?


Nog för att många med en livmoder och som menstruerar har säkert mensmärtor men är det på den nivån att alla måste stanna hemma från jobbet eller skolan ? Att deras vardagsliv och liv blir påverkade för att de har så ont och mår riktigt fysiskt dåligt, känner sig svimfärdiga blir illamående och/ eller kräks utav smärtan ?


Som jag har förstått det kan det vara väldigt inviduellt hur eller hur symptomen urartar sig och var endometriose kan sitta. Vissa har mer eller mindre smärta . Vissa måste åka in med ambulans . Och det kan gå i skov.


När det har kännas som värst för mig hittills har jag börjat kallsvettas , jag försökte skynda mig ut ifrån det rummet jag befann mig i just då, så gott jag kunnde trots blodflödet som verkade rinna nästan som en kran. Försöka göra det bästa utav situationen och som ag orkade göra. Jag blev seriöst svimfärdig utav smärtan. Låg helt utslagen på soffan sedan som jag lyckades på egna ben samt hjälp också att ta mig till.


Sorry, not sorry men Endometrios är inget jag varken vill eller tänker sugar coat: a för att behaga andras för att det må kanske vara ett tråkigt och negativt ämne. Nog för att det kan vara bra att high light:a positiva saker men vissa saker försvinner inte bara för att man sätter skygglappar för att det skulle vara a för trist och obekvämt att prata om . Jag kan dock ha förståelse ifall vissa är känsliga för att prata om sjukus-relaterade saker och att det kan väcka obehag so don´t get me wrong.


I och med att Endometrios inte är något som syns utan på ( förutom att du kanske kan se att personen kvida utav smärta eller kanske i vissa fall se blek ut.) Och det går ju som sagt i skov och jag har dagar där jag nästan känner mig mer eller eller mindre nästan s ymtomfri . Men dagar där jag känner av endometriosen så begränsas minn vardag. Jag kan inte och orkar helt enkelt inte ens ta mig ut för att t.ex ta en fika, gå på konsert, ta mig till en kurs eller något. Det är så frustrerande .


Men då kanske ni tänker som läst mina inlägg tidigare- ”Men du verkar ju jätteofta fika och käka på resturang”.


I Corona-tider så till stor del har det varit ta-med-sig. Och när jag väl har gått iväg - så oftast har det inte varit när jag inte är inne i ett skov . När magen inte svullnar upp till förstadiet som kan nästa se ut som förstadiet till en gravidmage.

Dagar jag kan ibland gå i lite tightare kläder och har lite fler alternativ att välja vilka byxor och kläder jag kan ha på mig .


Trots att det hängt en massa kläder i walk in closet:en så vet jag knappt vad jag ska ha på mig . Plagg som inte gör att jag ser (ännu) större ut. Den kläd och kroppsfixeradebeslutångesten.

Tårarna som kom senare efter fått höra ord om min kroppsvikt samma dag. Även om det kanske inte låg någon värdering i det utan kanske var mer ett konstaterande.


Som idag när denna text skrivs så verkar jag vara inne i mitt Endometrios-skov och inte en chans med mina svullna mage att jag skulle komma i ett par tighta skinn Jeans eller en för tight topp / blus.Endometrios sägs ju vara en ovanlig sjukdom men den är tillräckligt vanlig nog att räknas som en utav folksjukdomarna om jjag inte missminner mig helt. Ni kan läsa mer ingående info och fakta om Enndometrios här: "Vad är endometrios?" (Klick)Det är så bristfällig info så knappt läkare ens känner till den. Det gör mig så förbannad och ledsen att inte ens de som ska sägas vara proffs ens alltid känner till det. Det kan gå åratal innan Endometrios-patienter får en en diagnos (och om man kan hitta den för det kan vara svårt bara det vad jag också har förstått ) och där på vägen mött sjukhuspersonal som galenskapsförklarat och och minimerat deras upplevelser . Så jag har varit sjukt skonad och på sätt och vis ganska lyckligt lottad om jag ska försöka se det positiva men därmed tänker jag inte förminska även den okunskap jag har mött , att jag kanske har ”ätit en grönsak för mycket (som gör att magen bråkar)”


Det sägs att viss antiinflammatoriska kost kan underlätta inflammation/smärtan tror jag att det var. Och jag tror att det kan ligga lite i det faktiskt. I alla fall för egen har jag verkligen märkt lite skillnad.


Risken att man inte kan bli gravid kan öka / finnas om man har enda men vissa som har Endometrios har fått (biologiska) barn i alla fall.Jag har nästan blivit tårögd under skrivandets gång till det här inlägget när jag tänker allt det här med Endometriosen. Som det har ställt till. Men jag vägrar åtminstone lida i det tysta & för dolda längre. Även om det känn tungt och jag vill bara gråta ibland så tänker jag försöka stå på mig, jag är envis :P och sprida mer kunskap om den sjukdomen. FFör jag anser att vi kan inte prata för mycket om den. Inte just nu I alla fall och inte förrän sjukdomen tas lite mer på allvar, och även bland läkare , sjuksköterskor etc.
Håller verkligen med Clara - get your shit together.

Foto/illustration: Pinterest

Bland det bästa jag har lyssnat på om Endo faktamässigt i det här här (klickbar direktlänk) avsnittet.

Gillar

Kommentarer

Emma Engström,
Jag har hört så mycket om detta och det gör så otroligt ont i mig, peppar peppar får jag vara glad att jag inte har det! Kan bara tänka mig hur det känns och hur det är för dig <3 Önskar så att det fanns något man kunde göra som fick bort det med en gång, men jag skickar en massvis med kramar till dig <3
nouw.com/emmaengstrom
beattriicee
beattriicee,
Har faktiskt aldrig hörttalas om detta så det blev helt nytt för mig. Massor med kramar till dig!! ❤️❤️
nouw.com/beattriicee