Honey, honey

Har fortfarande haft problem tekniskt. Som sagt jag kommer inte publicera inlägg på helger framöver så ni vet annat än om jag dels känner för det och tekniken tillåter det någon enstaka gång på söndagar, som dagens inlägg är ett undantag . Först och främst bloggar jag när jag känner för det och det kommer troligen vara främst/mest på vardagar om jag som sagt känner för det och inte håller på smälta bort i sommarvärmen😅


Är det för varmt ute så är det mer troligt att jag kommer sitta med en alkoholfri,immig drink i handen I guess och sitta och flämta 😅 än att jag sitter här på nouw bakom skärmen och bloggar


Tack för ert stöd och eran förståelse här senast och för era kommentarer , finisar💗💗

Jag har tidigare fått frågan om jag skulle kunna göra en recension utav det lokalproducerade Gustaf & Linnea-ceratet/balsamet.


Ceratet/läppbalsmet är gjord utav gotländsk bivax & honung . Med andra ord kanske inget för veganen precis.


När du handlar deras produkter så stödjer du inte bara ett utav de gotländska småföretagen som håller gå på knäna i dessa Corona-tider, du stödjer också pollineringen. Bina är en oerhört viktig del utav ekosystemet och för människans överlevnad.


Utan bina så skulle inte människan vara så kaxig. Bin har en mycket större impakt och påverkan hos människan än vad man kanske vet och skulle kunna tro.


För er som inte har sett den (och om ni redan har det så se om den igen för att fräscha upp minnet) så nämns detta även i avsnittet ”Lawyers, Guns & Honey” i Netflixs dokumentär-serie "Rotten". Hotet om det utrotningshotade bina, biodlare som fått lägga ner sina verksamheter p.g.a utav kommersileringen utav matfusket som sker bl.a med honung. Produkter som man väljer att kalla för och marknadsförs som honung när det i själva verket mest blandas ut med sirap i ingredienserna.


Se även också för mer info och förklaring YouTube-klippen här nedan i detta inlägg.


Det jag verkligen gillar skarpt med Gotland är att här finns det möjligheter att välja riktig och bra mat. Här finns det lokala producenter/handlare som verkar stolta utöver det dom producerar så de sätter detaljer för kunderna som namn på producenterna och vilken gård produkterna kommer ifrån. Mer av sådant vill man se och det skall uppmuntras.


Men vi kan och får aldrig ta detta föregivet! Eskelunds bageri är exempel på lokal verksamhet som fick tyvärr, tyvärr lägga ned. Det är väldigt tråkigt ju när sådant sker. Och jag som hade en favoritsort utav brödet som kom därifrån.


Var än i landet du bor så om du har lokal verksamhet /butiker/affärer där du bor- Corona-tider eller inte är det viktigt att stödja de lokala verksamheterna/lokala handeln. Det är viktigt att vi inte gör oss allt för beroende utav import ifall krig eller andra eventuella kriser kan bryta ut.Oavsett om det handlar om resturang/ café eller skönhetsprodukter etc så ska kommer jag försöka ge så nyanserade åsikter och tillägg som möjligt-men missförstå mig rätt, är det något som inte verkligen inte håller måttet överhuvudtaget kommer jag vara ärlig.


Nu har jag använt ceratet/ läppbalsamet ett litet tag och detta är vad jag kommit fram till hittills (i skrivandes stund) :


Tycker att stiftet känns svårjobbat/ svårt att applicera och kan ta tid att jobba in det men jag har kommit på en teknik som bl.a går ut på att försiktigt dutta in produkten för att det ska fastna på läpparna.Du bör värma upp stiftet med händerna och inte vara allt för kall om läpparna för att det ska kännas som det fastnar något. Kanske det är bara en känsla? Eller en smaksak?

Jag vet att man har skippat plastförpackningarna och övergått till papp för ett mer miljövänligt val. Bortsett ifrån designen som är rätt snygg är jag inget stort fan utav papp i det här sammanhanget . Jag upplever att det känns lite mer svårt att hålla stiftet rent när


Man använder det ofta som har gjort (nästan dagligen). Det kanske bara är en känsla, men känns som det är tveksamt om pappen tål för mycket eller ens minsta lilla fukt.


När det känns som att ceratet/läppbalsamet väl fastnar på läpparna så känns det ganska återfuktande och även lite grann i det stora hela. Lilla Bruket kokos & mandel har ju varit min favorit innan men tycker att denna återfuktar bra mycket bättre än Lilla Brukets om man ska ha något att jämföra med. Dessutom trots att man får greja och dutta på många gånger så är ceratet/läppbalsamet väldigt dryg.


Även om mina läppar har kännts/ blivit torra emellanåt under perioden när jag testade ceratet/läppbalsamet (och använder det än idag i skrivande stund) så har de aldrig blivit så torra så att man får sprickor eller munsår.


Ceratet/ läppbalsamet fungerar också att ha på torra händer m.m (dock inget jag har provat men det är vad Gustav & Linnea säger att man kan ha ) . Av hygieniska skäl jag rekommenderar jag starkt att du i sådana fall har separata cerat för olika områden.


I betyg så tippar jag på att sätta mellan 3 starka hjärtan 💕 till 4 hjärtan utav 5.


Det tåls att nämna igen att de har fått ceratet godkänt utav Läkemedelsverket.

Köpte 2 st par cerat som kom hem i ett miljövänligt pappkuvert.

Magnoliablomman blommade fort ut i år

Om ni vill stödja en liten del utav den gotländska näringen och om du tycker att detta låter spännande och intressant så kan ni beställa hem några ex HÄR(klick) och de kommer direkt hem i din postlåda eller postfack-hur finemang är inte det?


Så här skriver Gustaf & Linnea på sociala medier:

"Vad betyder egentligen #närpollinerat?


Vi har använt det här ordet ganska frekvent på senaste tiden och tänkte nu förklara begreppet lite närmare. Att bivax och honung är bra för människan är något de flesta vet, det finns mängder med hälsofördelar och användningsområden. För att framställa honung och bivax behöver bina besöka växter och hämta nektar, då sker även befruktning för de växter som är beroende av pollinatörerna. Fler blommor blir till som ger mat till bina som pollinerar och ger fler blommor osv. osv.

Varför är det då bättre för miljön att handla från lokala biodlare?
Främst tre anledningar:
1 . Det sprider blommor och bin där du bor, så att fler pollinatörer kan leva och verka. Detta gör inte bara naturen vackrare, utan hjälper även dina lokala lantbrukare att få mer stabila skördar genom fler pollinatörer i närmiljön.
2 . Produkten behöver heller inte fraktas runt halva jordklotet för att hamna i ditt hem, vilket minskar koldioxidutsläppen markant.
3 . Det fuskas mycket med importerad honung. Är honungen uppvärmd eller utspädd med sockersirap går du som konsument miste om dess hälsoeffekter. Dessutom är den inte i närheten lika god.

Vi på Gustaf & Linnea myntade begreppet närpollinerat för att summera allt detta i ett ord, så att vi alla kan stötta våra lokala biodlare, stötta genom att välja närpollinerat.

Tack för att du också väljer #närpollinerat! "

Källa: "Rotten" Netflix, Gustaf & Linnea.

Foto: The Dreamandcreativity, Angelica Lönnberg,Gustaf & Linnea,

Gillar

Kommentarer

Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Men oj vad spänannde, detta var något helt nytt för mig faktiskt! 😃 <3
nouw.com/emmaengstrom
Hilma
Hilma,
Klart du ska blogga bara när du känner för det, det ska ju vara roligt 😘 Man ska skriva när man känner inspirationen, det är så det blir som bäst ❤️ Hoppas du får en riktigt bra tisdag, kram!
nouw.com/hilma
Evelina,
Fina bilder och mycket intressant text!
devote.se/evelinajosefines