5 Julfrågor, ThrowBack & Bildbomb

En lista som jag hittade hos @itsmadeby som lånade den ifrån Elisamatilda . Jag ändrade om rubriken (samt att jag modiferade om lite granna utav listan som jag brukar oftast göra) då det inte är fredag idag när jag skriver detta, plus jag vill endå göra min egna grej genom att sätta minn egen prägel på det lte grann.


Hur blev julen som den brukar annars vara?

Jag antar att man menar innan Corona (såklart), samma ställe, julmat och julklappar ( trots att jag sagt att jag inte vill ha julklappar annat än vissa enstaka få önskemål som jag i så fall önskat/önskar mig. Och en äkta julgrann- aldrig att jag skulle ha en plastgran istället då är jag hellre utan!!!


Ja, förutom något år var jag i tankarna om en rosa plastgran ska jag ju dock erkänna 😛🙃.. men det känns inte aktuellt idag inte. Men förutom den rosa plastgranen förstås så inte en chans en plastgran kommer in i hemmet - GLÖM DET!! Inget för mig 😅

Även julmat samt julgodis. Gutebollens "glada gris" och tomte doppad i choklad gjord utav dunderffärsk marsipan.

Nytt för i år var att mycket av godiset hade en släkting bakat. har annars haft geniunt hembakat godis till julen men lokalproducerad sådan oftast köpt på julmarknader och diverse.

Don`t get me wrong och det här må vara kanske en impopulär åsikt men att köpa( för mycket ) matriella julklappar känns så ute.

Och om det ska vara något så ska det helst vara något geniunt, gärna med en tanke bakom ( som jag nämnt tidgare om så fick jag väldigt goda chokladkakor fint pakterat med en tygros och tygblad utav en släkting . Förvisso var det ingen julkapp men är endå ett exempel på personliga presenter med form med hjärta och tanke bakom. Kanske låter simpelt men jag fick på sätt och vis efterstory/ förklaring ) eller återanvänding utav äldre saker.


Men det jag tror nästan allra mest på och hoppas att Coronan har fört med sig är den tidigare trenden att ge bort upplevelser. Antingen "färdiga" sådana man kan eller ännu hellre DIY ( Do It Your Self) . Tänk typ scrap book- feeling och du är hemma . Kontakten med sina medmänniskor men även nära och kära är underskattade. Skulle det verkligen behövas Corona för att folk ska inse det😕 ? Tydligen kanske .


Vad hände i år som inte hände förra julen?


Är det inte än för tidigt att utlåta sig om det? Först av allt måste jag hålla med andra bloggare som har nämnt om att de har typ haft noll julffeeling- så även nästan för mig med. Har haft tidigare ett fåtal gånger med julfeeling men den har inte varit sådär lika jättetydlig eller i stora doser utav.

Ganska nytt var att jag har börjat dricka eklagrad julmust a´la svagdricka. Jag avskyr julmust annars och brukar typ aldrig dricka det vid diverse olika högtider. Alldeles för sött i min smak men svagdricka / eklagrad julmust - now we´re talking 😍.

Även om det var på samma ort så annorlunda är väl med vem/vilka jag var med och det har faktiskt inte "bara" med Corona att göra. Jag missade "Kalle Ankas Jul(!!) "och jag tror det är första gången av alla jular genom åren- även om man inte kanske alltid haft möjlighet att kolla aktivt så har den endå oftast stått på i bakgrunden t.ex medans man har öppnat julklappar . Ingen " Kan du vissla Johanna" m.m. Den brukar jag nästan alltid kolla på.

På senatre år kollar jag väldigt sällan på julkalendern-faktum är att jag har i princip slutat helt att kolla. Ett av undantagen var när historieätarna hade sin version ett år. Tycker att de tidigare julkalanderna varit oftast bättre och haft lite utav en annan feeling

Började sträcktitta (något sent kanske🙃) på SVT`s julkalender "Mirakel". Folk har sagt att den är "mysig"- WHAT?! Mysig må vara en av huvudkomponenterna absolut!! Men den innehar mer "ingredienser" än vad någon talat om för mig!! Det var verkligen inte enbart en ytterligare "vanlig" julmyspys-film utan den var ju rolig också! Komik/ tragedihumor! Jag tro jag aldrig sett en med den ovanliga kombinationen utav att vara myspys, ge mycket julfeeling och samtidgt komisk också som fallit mig i smaken lika mycket. Känns som en rätt så unik genre i sig . Och som jag har skrattat!!

Okej alla skådespelarinsatser kanske inte alltid var den bästa men jag gillar den skarpt endå! Trots det är den ganska sevärd. Denna tillhör en utav de få jag sett på senare tid som ger mig mest den där speciella feelingen som de äldre julkalenderna gjort.
Vad tittar du på varje jul?

"Kalle Ankas Jul", filmer med jultema, filmer med kvalite´ på de senare åren (säger inte att jag har enbart eller ens sett på "skräp" för det) och som sagt "Kan du vissla Johanna" utav det jag kan komma på just nu.
Foto:Ulrika Malm / SVT, Skärmdump SVT

Back days ago. Pepparkashuset inköptes ifrån den lokala julmarknaden ute i Stockholms skärgård. Knäcken kan ha köpts därmed eller om det var Urban Deli . Fröknäckte ifrån Gotland om jag minns rätt. Julgottepåse som företaget jag sitter i bjöd på.

Hembakta kakor ifrån ett hembageri i centrala Stockholm .

Hur spenderar du helst juldagarna?

Mest ta det lugnt, kolla på en mysig julfilm. Ha en julaktig fika med t.ex en varm och rykande te med en tekopp framför TV:n m.m .
Vad är det mest goda på julen?

nte helt okej svar ( enligt mig själv ha, ha ) kanske men hemmagjord julgodis, skumtomtar, svagdricka och Halfvedes äppelmust och julfika l.a då jag egentligen generellt sätt avskyr julmat . ingen riktig jul utan pepparkakor i kristyr och helst doppad i choklad 😍. Undantagen är sill, Janssons Frestelse, lax, gubbröra, ägghalvor och köttbullar kan funka. Dock provade jag för i år faktiskt att ta Toftagårdens julbord a´la take away och det kan ha varit land utav den bästa julmaten jag har ätit - och det kommer ifrån mig som sagt inte ens gillar julbord. En av alla gånger som vid jul jag verkligen längtar efter en "instasallad" ha, ha! Det är bl.a därför jag inte är lika så förtjust i julbord -alldels för lite sallad ! Det kan väl inte bara vara jag som inte känner att jag inte mår prima precis efter en för ensidig och fiberfattig julkost ? Det dröjer inte länge förrän jag vill börja med nyårsmat så att säga ha, hah !

Sötnosen ❤️

Medeltida Jul. Visby glasblåseri

Jag åt en nästan liknande crêpe här ganska senast också från "Strykjärnet" ( Crêperie & Logi) fast vitchoklad, mandlar och vaniljglass. Och som take away.

Innan Coronan. Julmarknad . Shop til you drop.

Tillbakablick: Visby-julweekend. När jag och släkting var på Surfers. En av stans bästa ( akoholfria drinkar . Dock Äppelpaj-drinken är inte alkoholfri) och mest goda drinkar helt klart!

Tyvärr p.g.a Coronan så ställdes de flesta julmarknaderna in vilket jag har saknat . Det ställdes ut några ytterst få stånd utomhus men absolut inte i samma breda utsräckning som annars. Inga skolklasser som stod och sålde för att få ihop till en klassresa eller något. Inga handmålade julkort eller någonting. En av få som stod utomhus i år var däremot Bakverket som man inte så ofta ser i Visby.

Gillar

Kommentarer

Shining
Shining,

Bambi är ju så fin film. 💕

nouw.com/shining