Julåtar På Repeat & Favoriter på Julbordet - Jullista 


Inspirerad utav @beattriicee `s inlägg som jag lånar och gjort om lite grann.Favorit på julbordet : Som jag tidigare nämnde i detta inlägg Fjärde Advent & Medeltida Jul (klick)så är jag inget fan utav julmat men det finns vissa enstaka få undantag ( i lagom doser förstås) . Man kan säga att det jag tycker bäst om är en "best of hits" enlig mitt tycke utav nästan av det mesta på julbordet plus med extra vegetariska inslag då jag får annars nippran utav all "tung", fet, överlastad och sockerrik mat samt desserter . Några utav undantagen är Janssons Freselse ( löken skall vara genomkokt så det blir snällare för magen), köttbullar med lite hemmagjord rödbetsallad, hemmagjord inlagd sill, senapsill, hemmabakat bröd, vörtbröd, Waldorfsallad, brysselkål ( i år blev det brysselkål med skiavde apelsinskivor toppat med nötter), Skagenröra m.m är det jag kommer på i rak arm såhär ( jag har säkert glömt något, haha 😁🙃 ).

Det kanske låter som jag säger emot mig själv men föredrar och tycker många gånger bättre om julfika / desserter och godis än själv maten generellt sätt.

Jag avskyr "vanlig" julmust så det enda undantaget är svagdricka / julmust lagrad på ekfat men i skrivande stund har jag nästan börjat ledsna även på det😬. Jag börjar redan längta efter fräsch, grön vegtarisk mat och dricka citrusvatten - just "clean" stuffs.


Jullåtarna som spelats mest: Happy Holiday" - Betty Who har gått varm samt min egna julåt ( in och lyssna på Spotify eller Apple Music. Finns även att köpa på Amazon och Google Play! Om ni gillar låten så glöm inte att lägga till i din spellista! Varje lyssning betyder och jag ser att fler verkar ha lyssnat och det gör mig glad💕 Tack!) som jag skrivit och klassisk julmusik-lista på Spotify.
På uppesittarkvällen äter jag helst:

kan kanske förstå någonstans i teorin att det kan låta mysigt, men kanske det är jag som är för introvert/ ambivert för att se det självklara och hela tjusningen men uppesittarkväll - är man extrovert kanske det kan vara en sak, men i min värld känns det mest faktiskt väldigt dumt att gå ut för hårt och hinna "bränna ut sig" till nästa dag - sorry, not sorry men jag pallar ej sådant. Jag behöver typ spara på mina krafter/ mitt "batteri" typ, haha.
Men jag minns att någon gång åt man en väldigt god skaldjurs-bricka eller rättare sagt låda specialbeställd från Ica Maxi på Gotland.


Några bra julfilmer:

Jag äääääääälskar så cheesy julfilmer så det typ börjar smälta om "osten" till en dipp att dippa chipsen i, haha. Jag skulle kunna göra minst åtminstone ett inlägg om det men de flesta har oftast funnits på Netflix att se.

För en lite mer reality check hur julen faktiskt KAN vara när den inte alltid innebär vit knastrande, kramsnö, rykande kopp glögg och julfilmsmys etc så såg jag "Jag kommer hem igen i jul" - samma titel som Peter Jöbacks låt - oj, vad jag skattade med igenkännade med diverse olika klassiska Lars Noren´-draman. Och jag tycker låttexten till "När Natt Flyr "är fin!


Julaftonen / Jul enligt mina ord :

Jag har lite blande känslor om julen eller rättare sagt om hur många människor förväntar sig att den ska vara och se ut på ett sätt. Orealtiska krav som nästan omöjligt människor klarar av att göra med jobb, skola eller vad som och i synnerhet när ganska många verkar inte precis börja i tid annat än kanske julklasppar då. Som många kan kanske säkert hålla med om kan det ta mer tid oftast kanske än vad man tror.

Den kan vara hemsk , den kan vara mysig ( och till och med underbar ) eller både och. Full av konflikter, gamla släkter som ska träffas a la´svensk julfilm-drama.tårar, ensamhet, alkohol- you name it


Det bästa med julen är:

MYCKET!! När den är bra alltså.På julafton ser jag mest fram emot denna delen av Kalle:

hela Kalle & hans vänner men att spana in i slutet utav vad som är eller varit den/ de senaste Disney-filmen/erna som släppts.


Det här vill jag ändra på med julen: Jag är inne på samma spår som Beatrice nämnde i sin blogg. Det finns människor som av olika anledingar inte kan, har möjlighet eller vill eller lever upp till den som sagt "ideala bilden" utav en härlig Ingmar Bergamans "Fanny & Alexander"- jul- matriellt som själsligt,mentalt. Ensamma människor. Människor till och med i Sverig som inte ens har råd att köpa julmat eller julklappar.
Det är så hemskt 😞 Och i Corona-tider som människor knappt ens släpps in p.g.a att många är rädda för smitta.


Fy tusan alltså...😕


Inte för att sätta mer press och stress på människor än vad de kanske känner i alla julstress - MEN jag vill inspiera och tipsa om att gör du pepparkakshus så snälla- även om du kanske inte är direkt en proffsig bakbloggare så örsök att göra dina egna glasyr - det är mer gott än "snabbvarianten" och är antagligen lite mer lättarbetat ( om inte annat går det att styra mer vilken konsitens man vill ha ) än den sega på tub! Ett tips från "coachen" !Gillar